Beépített WC tartály szerelés házilag

Beépített WC tartály szerelés házilag nem biztos, hogy kivitelezhető

Beépített WC tartály szerelés házilag
Beépített WC tartály szerelés házilag

Tipikusan előforduló példán mutatom be a beépített WC tartály házilagos szerelését. Felhívom a figyelmet, hogy ez a tartály már nem a régi fadobozos primitív szerkezet. Gondos tervezés és kivitelezés eredménye ez a technikai megoldás, és ezért javítása, szerelése mind nagyobb felkészültséget igényel. Nem biztos, hogy a barkácsoló kedv, és a vélt magabiztosság elegendő lesz hozzá.

Leggyakoribb hibajelenség, amikor szivárgás, kisebb-nagyobb folyás észlelhető a WC csészében. A határozott barkácsoló típus azonnal nekiáll a WC tartály szétszedéséhez, és a működtető előlap lebontásába kezd. Csavarhúzóval, egyéb tárggyal feszegetni próbálja, hogy lepattanjon. Ha nem a megfelelő irányból, és nem a megfelelő erővel kísérletezik, akkor legtöbbször eltöri az előlapot, mert mindegyik levételének más-más a technikája. Gyakran csak a vékonyka visszahúzó-rugók műanyag rögzítője törik el, aminek a jelentőségét csak visszaszerelésnél lehet megtapasztalni.

Nagyon sok típus létezik már a falba épített WC tartályokból, és a gyártók szinte évente módosításokat hajtanak végre saját márkájuk védelme érdekében. Igyekeznek úgy kialakítani, hogy csak a beavatott szakemberek nyúlhassanak hozzá, csak ők ismerhessék azokat a fortélyokat, trükköket, ahogyan azon a kis ablakon keresztül biztonságosan kiszerelhető a belsőrész.

De folytassuk a képzeletbeli szerelést, és legyünk optimisták! Lejött az nyomólap. Most jön az első csalódás, mert csak az alatta lévő előlap burkolata lesz látható, ami ismét csak egyedi trükkökkel vehető le. De mondjuk, ez is sikerül és feltárul a várva várt üreg, így lámpával betekintve láthatóvá válik az alkatrészcsoport TETEJE. Ez lesz a második csalódás, mivel a tartály alkatrészeinek nagyobbik része nem látható.

Az öblítőszelep és a töltőszelep a beépített WC tartály legfontosabb alkatrészei, ezek csak furfangos módon jönnek ki a helyükről, bizonyos műanyag rögzítő füleket kell lepattintani róla, hogy ki lehessen venni. Itt már egyre nagyobb a veszélye annak, hogy eltörik valami, mert a több éve üzemelő tartályok műanyag alkatrészei rideggé és rugalmatlanná válnak az évek során, ráadásul minden vízköves.

A töltőszelepet csak úgy lehet kiszerelni, ha elzárjuk a flexibilis cső végén lévő szelepet, viszont ha ez több éve nem volt mozgatva, könnyen folyni kezd a tekergetés során. Némely típusnál speciális kulcsot igényel az elzárása. De ha sikerült kiszerelni a beépített WC tartály két legfontosabb alkatrészét, az öblítő-, és töltőszelepet, akkor azok szétszedése egy laikus számára már végképp lehetetlen. Ekkor a barkácsoló megpróbál alkatrészeket vásárolni a tartályhoz, ami – higgyék el – szintén nem túl egyszerű dolog. Több olyan típusú beépített WC tartályt szereltem már itthon, aminek az alkatrészeit csak a megrendelés után 3-4 hét múlva szállítják külföldről. Ha átmenetileg a régi elemeket nem sikerül visszaszerelni, akkor a WC tartályt csak vödrös öblítéssel lehet használni, amíg az alkatrészek megérkeznek.

Bár a barkácsolók eddig a pontig ritkán jutnak el, az említett szerelési folyamat valamelyik fázisában megrekednek és kénytelenek szerelőt hívni, viszont sok szakember ki sem megy egy megbontott és részben már szétszerelt WC tartályhoz. Azt tanácsolom, hogy kellő ismeret és rutin nélkül mindenképpen gondolja át még egyszer, mielőtt nekilátna a munkának. Ha nem biztos a dolgában, kérjen segítséget.

Beépített WC tartály szerelés házilag ha nem megy, hívjon bátran. 06 20 771 3029